AI-Alliansen bygger Sveriges förmåga att äga sin digitala framtid
Kom i kontakt med oss här
Initiativet har ambitionen att etablera ett nationellt AI-labb där aktörer från privata och offentliga sektorn kan samlas och gemensamt skapa nationell AI-förmåga. Genom att utföra gemensamma utvecklingprojekt inom AI-Alliansen, så kallade AI-missioner, vill vi skapa nationell kompetens och erfarenhet av att arbeta med större långsiktiga transformativa projekt som innefattar strategiska avvägningar kring metod, infrastruktur och juridik. AI-Alliansen bygger Sveriges förmåga att äga sin digitala framtid.
AI-Alliansen är ett initiativ som leds av RISE Research Institutes of Sweden, Chalmers, KTH Kungliga Tekniska Högskolan, Linköpings Universitet och Lunds Universitet med stöd från SEB och Teknikföretagen.
AI-Alliansen ska accelerera Sveriges förmåga att utveckla och använda artificiell intelligens genom samlade, långsiktiga och strategiska insatser. Vi minskar beroendet av utländska teknologier, bygger nationell kapacitet och skapar trygghet för organisationer att våga investera i AI. Genom att föra samman aktörer i gemensamma utvecklingsprojekt skapar vi kunskap, tillit och resurser för att Sverige ska kunna ta ledarskap inom ansvarsfull och säker AI-utveckling och användning.
AI håller på att omvandla samhället i grunden – från hur vi
organiserar offentlig verksamhet till hur utbildning, vård och
företag utvecklar sina tjänster och produkter. I denna transformation är tempot avgörande. När Sverige är långsamt med att ta till sig tekniken riskerar vi att tappa i konkurrenskraft, produktivitet och samhällsutveckling. Fördröjd AI-användning innebär också att värdefulla dataresurser inte tas till vara. Istället för att skapa effektivisering, innovation och nya affärsmöjligheter ligger data oanvända eller otillgängliga – något som bromsar både tillväxt och utveckling.
Samtidigt ökar vårt beroende av andra länder när det gäller
AI-infrastruktur, plattformar och nyckelteknologier. Detta är en
sårbarhet när många organisationer beställer och köper in AI-system och tjänster idag. Det gör att vi gradvis förlorar kontrollen över avgörande beslut kopplade till vår säkerhet, ekonomiska handlingsfrihet och strategiska kapacitet. När AI-lösningar i allt större utsträckning kommer från externa aktörer minskar vårt inflytande över både teknologins riktning och tillämpning. Detta beroende blir särskilt problematiskt i tider av geopolitiska spänningar eller ekonomiska kriser, då tillgången till kritisk teknik kan begränsas eller villkoras.
För att säkra Sveriges självständighet och förmåga att använda AI på ett sätt som stärker våra värderingar, vår säkerhet och vår framtida konkurrenskraft krävs ett nytt sätt att samverka – ett
strategiskt och långsiktigt åtagande.
För att Sverige ska kunna öka takten i egen AI-utveckling och användning, och samtidigt minska sitt beroende av externa aktörer, krävs målmedvetna och gemensamma insatser. Marknaden kan inte ensam hantera osäkerheterna som följer med teknologisk omställning i denna skala. Därför behöver staten ta en aktiv roll i att möjliggöra utveckling genom att minska risk och skapa incitament för samverkan. Målet är att bygga praktisk kunskap, utveckla strategisk kapacitet och skapa en robust grund för tillämpad AI i hela samhället.
AI-Alliansen ska:
Målet är inte enskilda tekniska genombrott – utan att skapa delad kapacitet. I mångt och mycket är AI-alliansen en nationell sandlåda för AI. När aktörer utvecklar AI tillsammans lär de sig också hur teknologin påverkar ansvar, regelverk och arbetssätt. Det är först då vi kan ta till oss AI på ett handfast sätt som stärker samhällets motståndskraft och våra organisationers självbestämmande.
AI-Alliansen strävar efter att bli en förordningsstyrd organisation med tydligt mandat från politiken till deltagande organisationer, som sitter i dess styrelse, och har öronmärkta bidragsmedel.
Ett AI-mission eller utvecklingsprojekt inom AI-alliansen kan exempelvis initieras av en sponsororganisation – en aktör som identifierat en komplex, strategiskt viktig utmaning med stor förändringspotential.
Organisationen beskriver problemet, och bidrar med relevanta resurser i form av data, infrastruktur eller medarbetare. Om projektet bedöms ha hög relevans för fler än en enskild aktör – till exempel genom att lösningen kan skalas till flera sektorer eller adresserar ett gemensamt strukturellt hinder – mobiliseras andra deltagare runt utmaningen.
Offentliga aktörer kan då beviljas finansiering via AI-alliansen för att tillsammans med sponsororganisationen, som bidrar med inkind-resurser om den är privat, driva projektet framåt.
Projekten ska vara praktiskt inriktade men strategiskt motiverade, med målet att skapa ny och delad kunskap, förmåga och erfarenhet att arbeta med strategiska avvägningar kring metod, infrastruktur och juridiska avvägningar, samt stärkt innovationsförmåga hos deltagande organisationerna.
AI-Alliansen bygger Sveriges förmåga att äga sin digitala framtid
Kom i kontakt med os här